Ungefär 35 procent av Sveriges pensionärer cirka 314 000 pensionärer lever i dag under EU:s fattigdomsgräns som är 11830 kronor . Nästan varannan kvinna ligger under gränsen, mot var fjärde bland männen, enligt en undersökning från Pensionsmyndigheten.

Dessa och många av pensionärerna skulle kunna leva ett ganska gott liv om den svenska regeringen tagit sitt ansvar för dem som byggt landet, de som arbetat hårt, de som betalt skatt för att kunna njuta sin ålders höst. Skattefrihet för pensioner upp till 20 000

Det är dags att uppskatta våra pensionärer, de har dragit sitt stå till stacken och ska inte behöva fortsätt försörja kreti o pleti.

Allt fler pensionärer blir fattigare och det behövs inte mycket för att deras ekonomi ska bli hårt belastad, ett tandläkarbesök, ett par glasögon eller en medicin räkning. Sedan 2006 så har Sveriges fattigpensionärer drygt fördubblats och idag ligger antalet fattigpensionärer på hela 231 000 människor.

För tre år sedan så gick 3 000 pensionärer till Stadsmissionens äldrecenter för att äta lunch. Idag är det 11 000 pensionärer som går dit och det säger väldigt mycket om vilken riktning vår äldrevård börjar ta, där inte ens mat för dagen är en självklarhet för många.

Om varje pensionär får en dräglig pension som går att leva på utan en massa konstlade bidrag så borde många av dem inte behöva söka bostadsbidrag, stå i stadsmissionens matkö, många av dem skulle kunna klara sina vardagliga behov och många av dem skulle kunna leva ett behagligare liv, kunna känna en rimlig ekonomisk trygghet och njuta lite av pensionärslivet.

Finns det pengar? Ja hur mycket som helst.

Enligt egna beräkningar så skulle det med dagens pensionärsbestånd ca 2 milj kosta ca 12 miljarder

Täckning för dessa miljarder finns då det bl.a går att sänka kostnader för bostadsbidragen ca 700 000 . Det finns mer pengar att hämta från migrationskontots där det finns olika kalkyler beroende på hur man räknar, men om vi tar en siffra som figurerat så är det ca 70 miljarder om året så att lyfta bort 12 miljarder från detta konto, för att höja standarden hos våra äldre, vore en välgärning för våra svenska pensionärer.

Så kravet för att pensionärerna ska få sin välförtjänta guldkant på ålderns höst är

20 000 skattefritt

Fri sjukvård

Kraftigt subventionerade glasögon/tandvård/hörsnäckor

Fria bussresor i kommunerna

Källor:

Pensionsmyndigheten

PRO utredning

Stadsmissionen

 

Advertisements